zwarte koffie door een roze bril

Zwarte Koffie door een roze Bril

Overal rondom ons zien we trendy koffiebars als wortels uit de grond schieten. Alle soorten koffie,
diverse melksoorten, afgewerkt met de mooiste figuurtjes. Maar is zo’n koffie ook gezond? En hoort
het bij een normaal (sport)dieet? En waarom reageer ik (niet) zo fel op koffie?

Laten we starten met het belangrijkste onderdeel van de koffie, namelijk de cafeïne. Cafeïne komt
voor in koffiebonen, thee, maté, guarana en cacaobonen. We associëren cafeïne met ‘zwart’ maar
als zuivere stof is het een wit poeder met een bittere smaak. Het is een psychoactieve stof met een
stimulerende werking.

Toch reageert niet iedereen op dezelfde manier op cafeïne. Er kunnen genetische verschillen zitten
in de gevoeligheid van personen voor cafeïne. Niet iedereen zal dus dezelfde voordelen van koffie
ervaren. Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat het CYP1A2 gen hierin een belangrijke rol
speelt. Er zijn namelijk 2 varianten van het gen: de AA- variant en de AC-variant. De AA-variant is de
snelle variant van het gen. Deze mensen zouden cafeïne efficiënt metaboliseren en zullen een
stimulerend effect van de cafeïne ervaren. De AC-variant is de trage variant waarbij men eerder een
negatief effect van de cafeïne ervaart. Vermoedelijk spelen deze genetische variaties ook een rol in
de slaapproblemen die sommige mensen ervaren bij het drinken van koffie, terwijl sommige mensen
zonder problemen nog een kopje koffie voor het slapen naar binnen kunnen werken.

Er zijn heel wat voordelen aan het drinken van koffie. Koffie heeft een hoge dosis aan nutriënten en
antioxidanten en studies tonen aan dat er een verminderde kans is op het ontwikkelen van metabole
ziekten zoals type 2-diabetes en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Cafeïne kan ook een
positief effect hebben op je ingesteldheid en de werking van je brein.

Verbetert cafeïne dan ook de sportprestaties? Het kan de sportprestaties zeker verbeteren. Heel wat
energy gels zijn namelijk aangevuld met cafeïne. Cafeïne is namelijk een van de weinige legale
‘supplementen’ waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het de prestatie bevordert. Omdat het
evenwel belangrijk is om de hoeveelheid cafeïne te beperken, wordt er geadviseerd om tussen de 1
en 6 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht te gebruiken. Maar, zoals hierboven vermeld, is
er ook een genetische factor die bepaald hoeveel cafeïne je nodig hebt en hoe je erop reageert. De
‘take home message’ hierbij is dat je zelf een beetje moet uitzoeken welke effecten cafeïne heeft op
je prestaties!

Als besluit kunnen we zeggen dat er heel wat positieve effecten zijn van een zwart kopje koffie
(zonder de suiker natuurlijk!). Beperk je zelf evenwel tot maximum 2-3 kopjes per dag zodat je de
positieve effecten niet tenietdoet!