Stretchen?! OF niet?

Stretchen is een ritueel voor velen onder ons. Het is gemakkelijk, het voelt goed en we geloven of hopen dat het blessures voorkomt. Maar is het echt goed voor de spieren? En wanneer doen we dat nu juist?

Eerst en vooral moeten we vermelden dat er verschillende soorten stretch zijn, waarvan de meest bekende de statische stretch (bv. kuiten stretchen tegen muur) en de dynamische stretch (bv knieën heffen) zijn.

Er is weinig evidentie dat statische stretch voor het sporten blessures en/of stijfheid voorkomt. Het zal wel zorgen voor een grotere bewegingsrange tijdens het sporten waardoor sommige gymnastiekers hier wél gebruik van maken.

Sommige artikels suggereren zelfs dat het eerder blessures zal uitlokken doordat de spieren zwakker en meer plooibaar worden. Belangrijk is om tijdens de opwarming voor het sporten lichte aerobe (rustig joggen) activiteit te doen en langzaam op te bouwen qua intensiteit. Dit kan je dan aanvullen met enkele dynamische stretchoefeningen.

Echter, we kunnen wel statische stretchoefeningen inbouwen in ons dagelijkse leven. We doen dit het best als de spieren warm en plooibaar zijn. Zo kan je bijvoorbeeld stretchen na je sportactiviteit of dit doen onder de vorm van yoga. Het is namelijk bewezen dat deze stretch zorgt voor meer flexibiliteit en bijgevolg een betere houding tijdens het sporten. Deze betere houding zorgt dan weer voor minder blessures. Ook is het een rustmoment in je dag en is het goed voor ons mentale welzijn.

En oh ja, hoe lang moeten we best stretchen? Laatste wetenschappelijke studies raden 30 seconden per spiergroep aan. Tegenwoordig vind je op internet/Youtube allerhande filmpjes waarmee je zelf aan de slag kan voor een goede stretch of yoga!