zelfgemaakte appel crumble taart suikervrij

Lekkere Gezonde Suikervrije Appelkoek

Ik kook enorm graag, en dit gecombineerd met mijn constante zoektocht naar lekkere maar gezonde gerechten resulteert in deze regelmatige blogpost met  gerechten. Ik vind ze overal: via vrienden en kennissen, op het internet en af en toe ook in een hardcopy kookboek. Bijna altijd moet ik ze aanpassen totdat ze echt naar mijn hand en smaak gezet zijn.

Vandaag:

Suikervrije Appelkoek die smaakt zoals een appeltaart/koek zou moeten proeven: lekker zoet, maar dus…suikervrij, en zonder toevoeging van chemische zoetstoffen. Enkel natuurlijke zoetmakers, in dit geval pruimen en abrikozen (maar kan ook vervangen worden door dadels)

Wat hebben we nodig?

250 ml water

200g gedroogde pruimen (zonder pit en reeds fijn gemalen)

100 g gedroogde akrozen (eveneens fijn gehakt)

100g speltbloem

100g amandelmeel

1 theelepel Bakpoeder

2 eetlepels Ahornsiroop

100g Havermout

Mespunt zeezout

150g Kokosolie (of boter)

2 grote stoofappels

4 eetlepels amandelschilfers

We starten met de oven te verwarmen tot 180°. Leg bakpapier in een rechte bakvorm van ongeveer 20 op 20 cm. Laat het papier wat overhangen.

Doe de pruimen en abrikozen en de 250ml water in een steelpannetje en laat het koken. Laat het +/- 10 minuten sudderen op een middelhoog vuur. Dit mag je doen totdat het water is verdampt en het geheel een zachte stijve massa is geworden. Af en toe roeren, uiteindelijk het pannetje van het vuur halen en laten afkoelen tot kamertemperatuur.

Ondertussen mogen de appels geschild en in blokjes gesneden worden.

Zeef de bloem bij het amandelmeel en het bakpoeder in een grote kom. We voegen ahornsiroop, havermout en het zout toe en starten om alles te mengen. Doe dan de kokosolie erbij en wrijf het geheel met je vingertoppen door elkaar tot we kruimeldeeg bekomen.

Vervolgens doen we het deeg in de bakvorm en we duwen gelijkmatig aan. Verdeel het pruimen & abrikoosmengsel over de bodem en leg daarop de stukjes stoofappel. Bestrooi nu met amandelschilfers en druk goed aan.

Bak de appelkoek ongeveer 40 minuten in de 180° Oven tot de amandelen een goudbruine kleur krijgen en het deeg vast aanvoelt.

Laat de appelkoek in zijn bakvorm koud worden en snij daarna in stukken om te verdelen.

Ik kan ook nog varianten aanbevelen:

vervang appels door peren

vervang pruimen en abrikozen door dadels

Succes ! Eet smakelijk en blijf Optimaal Fit !