Brood afgesneden

Vullend Glutenvrij Brood vol noten & zaden

Zonder op de hype van de koolhydratenvrije- of arme te willen springen, kunnen we niet ontkennen dat het vermijden van koolhydraten toch een stap in de goede richting is. Wie koolhydraten zegt, denkt automatisch aan pasta en aardappelen, wat vandaag de dag makkelijk te vervangen is door koolhydratenvriendelijke varianten. We denken daarbij bijvoorbeeld aan lekkere mediterrane gerechten waarbij enkel vlees en groenten op het menu staan, of waarbij een portie Quinoa een mooie aanvulling.

De gemiddelde belg of nederlander heeft het al een stuk moeilijker als het gaat over ons dagelijkse brood. Brood (en zeker bruin brood) heeft nog onterecht het imago van gezond en essentieel te zijn.

Zoals steeds is gebruik met mate uiteraard geen probleem.  Het probleem met brood is dat het bewerkte granen bevat.

Ik hoor regelmatig van mensen dat hun gemis van brood te groot is, zeker bij het ontbijt. En dat dit gemis hen tegenhoudt om de eerste te stap te zetten richting integraal fit.


Voor die mensen bestaat er een alternatief. Namelijk een brood bakken op basis van onbewerkte zaden en noten. Dit ziet er niet alleen uit als brood, het smaakt ook ongelofelijk lekker en voelt zeer gezond aan. Daarenboven  geeft het een aangenaam vullend (maar niet opgeblazen) gevoel na de maaltijd.


Ik zag reeds diverse recepten voor dit soort broden, maar het allerlekkerste vond ik het recept dat ik kreeg van mijn patiënte Ilse. Het kokosmeel verving ik nog door Hazelnotenmeel, en ik voegde tevens nog een theelepel zout toe.


150g Havermout
50g Amandelmeel
4 lepels kokosmeel (of Hazelnotenmeel)
4 lepels Pompoenpitten
5 vijgen
5 abikozen
100 g gemende noten
1 theelepel zout
200 ml water
2 lepels chiazaad
2 lepels lijnzaad
2 lepels hennepzaad
2 lepels Zonnebloempitten
2 lepels Psyllium vezels
2 lepels cranberries


WERKWIJZE


We beginnen door de vijgen en de abrikozen te mixen met de helft van de gemengde noten in een blender.
Vervolgens hakken we de de rest van de noten in meer groffe stukken.
Doe vervolgens alle ingrediënten in een kom, haal door elkaar, en voeg de 200ml water toe zodat alles aan elkaar kleeft.
Doe bakpapier in een cakevorm en doe alles hierin. Vervolgens goed aandrukken.
Ten slotte 40 minuten laten afbakken in een voorverwarmde 180°C oven.Succes ! Eet smakelijk en blijf Optimaal Fit !

Brood geheel

Een brood van hele onbewerkte zaden en noten.