Mondmaskers de visuele representatie van ons nieuwe geloof ?!

Religies zijn van alle tijden en alle culturen. Ze vormen de basis van een gemeenschappelijke hoop. De hoogste waarde binnen een religie, de zogenaamde godswaarde, vormt de bril waarmee we al onze andere waarden zien.

De religie die feiten en onderbouwing als godswaarde neemt noemen we wetenschap.

Deze passage komt uit het boek ‘Alles is fucked’ van Mark Manson. In één van de hoofdstukken neemt hij de verschillende stappen onder de loep die moeten genomen worden om een eigen religie te starten.
Ik moest hier aan denken nu het hele mondmaskercircus pas goed op gang komt.

‘Als iedereen maar zijn verantwoordelijkheid neemt en ten alle tijden een mondmasker draagt komt alles goed.’

De eerste stap van ‘Hoe bouw je je eigen religie’ is reeds een feit : Smeer de hopelozen, hoop aan !

En het werkt want als de nood echt hoog is zijn we het meest beinvloedbaar.
Om je volgelingen, de hopelozen, het gevoel te geven dat ze aan de juiste kant staan heb je een visie en een gemeenschappelijke vijand nodig. Het is belangrijk om alle kritische of onverwacht fundamentele vragen bij voorbaat verdacht te maken. Zo versterk je het wij tegen hen gevoel. Iemand die kritiek uit, hoort bij hen. Het doel hiervan is elke discussie in de kiem te smoren vòòr jouw volgelingen gaan twijfelen. Deze zondebokken zijn nodig om onze pijn op af te schuiven zodat onze hoop in stand blijft.
In het coronaverhaal zijn het de vakantiegangers, de jongeren, de rechtse stemmers …

Iedereen die zich vragen stelt bij het ‘ door experten uitgestippeld beleid’, begrijpt ‘ het’ niet en mag meteen opstappen.
Het dragen van een mondmasker, ten alle tijde en op alle plaatsen vormt het nieuwe ritueel dat zichtbaarheid geeft aan dit nieuwe geloof.

Ik ben zelf arts en hecht veel belang aan wetenschappelijke onderbouwing maar ik ben ook een mens die wil leven in een normale, tolerante samenleving met persoonlijk contact.
Het evenwicht is volledig zoek. De focus ligt op angstzaaierij en bestraffing in plaats van op het verhogen van de weerbaarheid en het juist informeren van onze medemensen.

Natuurlijk is het belangrijk dat een nieuwe epidemie en overbelasting van ons gezondheidssysteem wordt vermeden.
De basiselementen hiervoor zijn: afstand houden, handen wassen en last but not least thuisblijven als je symptomen vertoont.
Mondmaskers geven een vals gevoel van veiligheid. Ze zijn nuttig in bepaalde omstandigheden maar missen volledig hun doel als ze te pas en te onpas en op een foute manier op en afgezet worden.

Wat als je ondanks al deze mondmaskers toch besmet raakt?
In dat geval kan je maar beter een goed werkend immuunsysteem hebben dat je beschermt tegen een ernstig ziekteverloop.
En ja, je kan hier zelf een invloed op uitoefenen door gezonde en onbewerkte produkten te eten, door te bewegen in de buitenlucht, door voldoende te slapen en stress en angst te reduceren.

Ook voor deze visie zijn er een groot aantal goeie, wetenschappelijk onderbouwde, artikels te vinden maar deze werden door onze experten spijtig genoeg niet opgepikt.
Door de recent genomen maatregelen in de provincie Antwerpen wordt het steeds moeilijker om te sporten, sociale contacten te onderhouden en te ontstressen.
Gaat dit onze maatschappij en onze gezondheid ten goede komen?
Wat denkt u?