Reiner koersfiets La Chouffe

Goesting Om te bewegen

In deze huidige Coronacrisis zien we terug veel mensen bewegen, uiteraard een goede zaak! Toch zien we een duidelijke shift tussen 2 groepen. Er is een groep dat nooit zo veel heeft bewogen en gesport als nu (‘Wat doe je anders?’) en er is een groep dat wat minder beweegt door het vele thuiswerk en daardoor wat last heeft van overtollige ‘Coronakilo’s’.

Tegenwoordig hoor je steeds vaker: ‘Zitten is het nieuwe roken!’ . Hier schuilt zeker en vast een bron van waarheid in. Voor veel mensen is de stap naar beter en meer bewegen echter heel moeilijk. We worden nochtans overspoeld met cijfertjes over hoe vaak we moeten bewegen, hoe lang we moeten bewegen, hoeveel stappen we moeten doen etc. Maar vooraleer je je kunt aanzetten tot bewegen moet je eerst op zoek gaan naar welke beweging of sport het beste bij je past, je moet namelijk goesting krijgen om te bewegen. Als je je beweging enkel gaat inpassen in je leven, omdat het moet en  omdat het gezond is, dan ga je snel terug afhaken. Ga daarom eerst en vooral op zoek naar wat je zelf graag doet, naar wat je als kind al graag deed, naar die sport die je altijd al eens hebt willen doen. Zo gaat het makkelijker zijn om het sporten in te passen in je dagelijks leven en kan je het zien als een échte bron van ontspanning. Probeer daarbij zeker ook wat variatie te brengen in je bewegingspatroon. Zo kan je eens een ander fietsparcours uitproberen, kan je eens gaan sporten in een andere club of op een andere locatie of wissel je wat af tussen verschillende sporten.

Wat voor sommigen ook helpt is om een bepaald doel voorop te stellen om zo goed te blijven volhouden. Dat kan gaan van streven naar een richttijd op je persoonlijk loopparcours tot een grote wedstrijd in het buitenland. Onthoud echter dat het niet altijd het meest spectaculaire moet zijn om gezondheidswinst te krijgen.

De komende tijd zullen we zeker nog wat verder ingaan op verschillende soorten sport, beweging en zullen we een resem voorbeelden aan jullie voorstellen.

springende mensen hardlopen start

Ga op zoek naar de sport die je graag doet, die je als kind graag deed of die je altijd al eens wou uitproberen!