corona social distancing

Aanpak Covid-19 Begint bij jezelf

DEEL 1

De laatste weken werden we overspoeld met gezondheidsgerelateerde informatie. Hoe word en blijf ik gezond is de hamvraag die ons meer dan ooit bezig houdt.
Het antwoord van de overheid is social distancing, handhygiëne en mondmaskers. Véél mondmaskers. Heel wat mensen zijn aan het naaien en stikken geslagen. Dank daarvoor!
Maar is dit nu echt het enige dat we kunnen doen ?

Ik ben van mening van niet. Dit virus, of je het nu leuk vindt of niet, zal een deel worden van onze samenleving. Alle genomen maatregelen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ons gezondheidssysteem niet te zwaar belast wordt. Ze kunnen echter niet verhinderen dat er nog mensen ernstig ziek zullen worden.

De dingen die je zelf kan doen om je optimaal weerbaar te maken en je immuunsysteem een gezonde boost te geven worden te weinig belicht. Ik hoop dat je al grasduinend door onze website al wat ideeën kan opdoen om van start te gaan.
Vergeet niet dat elke kleine verandering een stapje in de goede richting kan zijn. Mensen overschatten het kortetermijneffect van verandering, maar onderschatten de consequenties op lange termijn!

Ben je er klaar voor ?
Dan is dit de allereerste stap die je zou moet zetten:
observeer jezelf !
De komende veertien dagen moet je helemaal niets veranderen. Kijk naar jezelf zonder te (ver)oordelen en registreer:

Hoe was je nachtrust?
Voel je je uitgeslapen?
Wat had je als ontbijt?
Heb je dat tussendoortje uit de snoepautomaat kunnen weerstaan vandaag?
Is het gelukt om dat half uurtje te gaan wandelen zoals je jezelf had voorgenomen?
Hoe verliep je dag op het werk?
Hoe voelde je je bij thuiskomst?
Heb je dat aperitiefje genomen voor het eten en dat glas wijn bij het eten?
Hoeveel sigaretten heb je vandaag gerookt en wanneer?
Heb je sociale media gecheckt, wanneer?
Hoeveel heb je vandaag voor een scherm gezeten?
Hoeveel tijd heb je genomen om met je kinderen te spelen? Gaf dit voldoening? Enzovoort.

Neem de tijd om jezelf en je gewoontes te leren kennen. Kennis is belangrijk, wat je niet weet zal je schaden !

Wanneer je jezelf op deze manier een aantal dagen geobserveerd hebt zonder iets te veranderen, kan je proberen om bepaalde patronen te herkennen. Gewoontes die misschien, zonder dat je het voorheen besefte, in je leven geslopen zijn. Deze patronen zijn belangrijk, want ze zitten diep geworteld in je onderbewustzijn. Als je iets wil veranderen, wees je er dan van bewust dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat een nieuw patroon door je hersenen zal geregistreerd worden als een nieuwe gewoonte.
Mensen hebben altijd goede voornemens, de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens !

Om ervoor te zorgen dat je voornemens worden omgezet in werkelijke verandering, moet je beginnen met je situatie te zien zoals ze is; Niet beter maar ook niet erger. Dit is enkel mogelijk wanneer je de tijd neemt om jezelf goed te observeren!

Aan de slag dus !