Chips beloning

Is dit Een beloning voor jou ?

Ja ! Dit is inderdaad een beloning…tenminste voor ons onbewuste brein.
Evolutionair gezien is er een drang om te kiezen voor voedsel dat zoet, zout, vet en knapperig is.
Chips dus 😁

De reden hiervoor is heel eenvoudig: het « overleven van de soort verzekeren « in tijden van schaarste.
Hier wringt natuurlijk de schoen: er is hier voor de meeste mensen helemaal geen schaarste! We moeten zeer weinig inspanning leveren om aan ons voedsel te geraken en de keuze is vrijwel onbeperkt.

Het eten van chips en andere ongezonde lekkernijen geeft ons een tijdelijk goed gevoel. Het voedt ons onbewuste brein waardoor het heel vaak erg moeilijk is en inspanning kost om er aan te weerstaan. Komt daar nog bij dat we dit voedsel heel vaak ook bewust beschouwen als een beloning omdat we dit als kind zo geleerd hebben. Als er een feestje is hoort daar frisdrank en chips bij; Als je flink gegeten hebt krijg je een ijsje enzoverder.

We ‘ verwennen ‘ onze kinderen met al dit lekkers zonder rekening te houden met de onvermijdelijke negatieve gevolgen die dit op lange termijn heeft voor hun fysiek en mentaal welbevinden.
Een goeie raad aan alle jonge ouders : maak niet de fout die ik zelf gemaakt heb en wees bewust van de beloningssystemen die je gebruikt. Afleren is veel moeilijker!

De eerste stap is bewustwording en heb je met het lezen van deze blog dus al genomen.
Probeer te oefenen met kleine stapjes en geef je kind in plaats van een snoepje, een stukje fruit , een handvol noten , een knuffel of gewoon wat extra aandacht. Probeer dit consequent te doen zodat kinderen dit bewust associëren met beloning en je zal merken dat deze kleine verandering belangrijke positieve gevolgen zal hebben op lange termijn!